Gullvivebackens kennel
Gullvivebacken
På tomten där jag byggde ett hus 2010 stod tidigare ett mindre torp. Om våren var backen upp mot huset täckt av gullvivor, marken var alldeles gul. Gullvivebacken kallades torpet av de som bodde i bygden.
Hur det blev gårdshund
Vi hade funderat på hund och olika raser. Jag ville ha en liten och han ville ha en stor. Jag har haft Cavalier King Charles Spaniel och Shih Tzu tidigare i livet. Det vi var överens om var att det inte skulle vara en ras med behov av pälsvård. Vi fick vara hundvakt i två veckor åt en Cane Corso. En ras jag hade blivit väldigt förtjust i via en uppfödare inom familjen som enligt beskrivning är en italiensk gårdshund.
Vi insåg under dessa veckor att en så stor hund i en stor barnfamilj skulle innebära en större bil än den redan sjusitsiga. Semester med familj och hund i husvagnen skulle inte bli möjligt. Vi skulle inte få plats allihop. Så av en slump hittade jag något. Dansk Svensk gårdshund, många av de bra kvalitéerna fast i en mycket mindre förpackning. Efter att vi träffat på rasen bland annat på mässan i Stockholm kändes det självklart och vi var överens.
Vi köpte vår första Dansk svenska gårdshund Malvetorp Molli 2009 nere i Sjöbo, Skåne. Tio månader senare kom gårdshund nummer två från en uppfödare endast 20 min från oss, Taxinges Britt-Inger. Jösses va kul dom hade tillsammans.
Valpar
Att få ta del av en valpfödsel var rena underverket och fortsätter att vara varje gång. Jag bedriver en småskalig uppfödning i hem-miljö. Periodvis är det andra saker i livet som behöver få tid och utrymme. Vissa år blir det därför inga kullar andra år blir det flera.
Valparna föds inne i huset och dom får vara med i hjärtat av huset för att vänja sig vid vardagens alla ljud och oljud, spring, stök och mys i soffan. Allt för att valparna ska få mycket social träning och sedan lättare kunna anpassa sig till sitt nya hem. Det är en självklarhet för mig att mina valpars nya familjer och jag har kontakt. Mina valpar har alla en bit av mitt hjärta med sig och jag kommer alltid att värna om dem.
Målet i aveln av Dansk Svensk Gårdshund
Målet är att avelsarbetet bedrivs så att de rastypiska egenskaperna bevaras och den genetiska variation som rasen dansk svensk gårdshund fortfarande besitter inte utarmas. Alla avelshundar är röntgade och utställda. Att hundarna blir friska, sociala och väl fungerande familjemedlemmar.
Ny ort och ny ras
År 2016 flyttade jag och kennel till Valla utanför Katrineholm. Familjens första gårdshund, Molli, bodde kvar i huset i gullvivebacken. Tankar på en till ras hade funnits en längre tid. Som barn låg jag på kvällarna och bläddrade i en bok om hundar och världens alla hundraser. Där fanns en bild på en chihuahua valp, världens minsta hundras, fick rum i en hand, med två stora mörka ögon. Med mandat att välja gjorde jag verklighet av drömmen, påhejad av min nu vuxna dotter.
Denna lilla hundras, Chihuahuan, har tagit mig med storm.
Att köpa en hund från Gullvivebackens kennel
Fri prövningsrätt förbehålles.
Jag har inget kösystem utan förbehåller mig rätten att välja hem till mina valpar/hundar.
De fyra första veckorna efter att tiken valpat så ska hon och valparna få ha lugn och ro. Sedan är ni välkomna att komma och hälsa på. Vi behöver ha haft kontakt innan besöket. Jag vill veta er målsättning med hunden och framtiden. Jag hjälper till att rekomendera en valp som skulle passa just er familj men tar givetvis hänsyn till önskemål. I en Facebook grupp för aktuell kull kommer bilder och filmer läggas ut. När ni har visat ett intresse för kullen så lägger jag till er i denna grupp. Ni har då möjlighet att följa kullens utveckling och få en uppfattning om de olika individernas personligheter.
Jag följer Svenska Kennel Klubbens regelverk för avel/försäljning och använder mig av dess avtal.
Ni behöver vara införstådda med att jag vill ha kontakt med er och valpen vidare i många år framöver. Detta är inte enbart för att hjälpa till så att ni och valpen ska få det så bra som möjligt tillsammans utan även för att jag ska kunna följa upp och se vilka egenskaper som föräldrarna till valpen har nedärvt. Det är ju först när valparna har växt upp som jag kan få något slags facit över om just den här kombinationen av avelsdjur blev lyckad. Det kan räcka med en kort uppdatering och en bild då och då.
Till er som har och använder Facebook kommer ni via Gullvivebackens valpköpargrupp kunna hålla kontakten med mig, kullsyskon och tidigare kullar och deras ägare.
Att hämta valpen:
När dagen är kommen att hämta hem den nya familjemedlemmen så vill jag att ni har skaffat en gällande försäkring som tar vid från och med dagen för hämtning och att ni har tid över att sitta ner och prata en stund. Vi kan då i lugn och ro gå igenom allt som rör valpen, utfodring, försäkring, vaccinering, avmaskning och andra skötselråd. Ni får med er skriftlig information hem. Ni är alltid välkomna att återkomma med frågor, dag som natt (om det är akut) när det gäller valpen.
När ni hämtar er valp är den:
-Självklart åtta veckor gammal eller mer
-Registrerad i SKK - har stamtavla
-Besiktigad med ett intyg från veterinär som ej är äldre än sju dagar.
-Dolda fel försäkrad
-Vaccinerad mot valpsjuka, hepatit, parvo och kennelhosta
-Avmaskad regelbundet
-Chipmärkt
-Socialt tränad med människor och hundar i olika åldrar
Valpen får med sig:
-En snuttefilt med lukt från mamma och syskon
-Ett valp paket från med torrfoder
-Ett välkomstpaket
Facebook
Förutom att jag har en kennelsida på Facebook så har jag en speciell grupp på Facebook bara för mig och mina valpköpare. Det blir lätt för mina valpköpare att hålla god kontakt med mig och med varandra och bolla frågor, dela information och bilder.
Om mig
Är medlem i Svenska Kennel Klubben och FCI, följer dess samt jordbruksverkets regelverk.
Använder de avtal som är utformade av SKK.
Har genomfört SKK:s hunduppfödarutbildning, godkänd.
Medlem i Gårdshundsklubben och Chihuahua Cirkeln.
Registrerad kennel sedan 2013.
Sara Palonen
Gullvivebackens kennel